sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Marenkia for dummies

Marengin syöminen on yksi hauskimmista asioista, joita ihminen voi tehdä housut jalassa. Tai ainakin useimpien marenkiin perustuvien leivonnaisten syöminen. Pavlova ja Brita-kakku, tarvitseeko tätä enempää perustella?


Marenki on kuitenkin aika vempula valmistaa. Helpoimmin homma kaatuu jos valkuaisten joukkoon päätyy yhtään rasvaa, valkuaiset eivät nimittäin silloin vaahdotu, eivät millään. Toinen, selkeästi jo vähemmän marengin syntyä vaarantava asia on liian vähäinen vatkaaminen. Sorrun itse helposti tähän jälkimmäiseen. 

Joulu on tulossa ja synnyinseuduillaan (Uusi-Seelanti tai Australia, väittelevät siitä kiivaasti) Pavlova on jouluherkku. Tietysti. Kukkean kesän hedelmiä saatavilla ja kaikkea. Granaattiomena on kai ihan must. 

Pavlova

Pavlovan pohjaan tarvitset:
4 munaa
2,5 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl maizenaa

Kerma-rahkatäytteeseen tarvitset:
200g rahkaa
2-3 dl kermaa (ei ole niin tarkkaa, kaadan yhden purkin)
vajaa 1 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria

Päälle:
marjoja ja hedelmiä (kesällä mansikoita, mustikoita, vadelmia, viinimarjoja, talvella viinirypäleitä, granaattiomenoita mangoja... Yleisesti ottaen mieluiten mehukkaita marjoja ja hedelmiä. Sitrushedelmät ja vaikkapa omenat eivät mielestäni oikein sovi joukkoon. Banaani ja säilykeananakset ovat huokeampia ja käyvät hyvin marjojen kaveriksi.)

Lisäksi tarvitset:
Käsivatkain (menee muuten ikä ja terveys)
Metalli- tai lasikulho (muovikulhosta on vaikea pestä pois kaikki rasva)

Pohja:

Aloita laittamalla uuni 100 asteeseen.

Seuraavaksi erottele valkuaiset ja keltuaiset. Kaada valkuaiset aina ensin lasiin tai mukiin, jotta näet mahdolliset keltuaisenjämät. Mikäli seassa on yhtään keltuaista, kaada pois. Valkuaisvaahtoa ei synny mikäli seassa on yhtään rasvaa ja keltuainen on lähinnä rasvaa. Tee vaikka huomenna munakokkelia jämistä. 

Jollei seassa ole valkuaista, keltuaisia voi käyttää myös vaikka jätskiin <3

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahto on kovaa kun voit kääntää kulhon ylösalaisin eikä vaahto valu pois. Älä silti heti käännä kulhoa ympäri pääsi yläpuolella, kuten ne Mastef Chiefissä tekevät.

Kun valkuaisvaahto on kovaa, valuttele pienissä erissä joukkoon sokeri. Itse käytän hyvin voimakasta vaniljasokeria ja sekoitan sen muun sokerin joukkoon. Sekoita hyvin jokaisen sokerierän jälkeen ja lopuksi vielä huolella ja pitkään. Mikäli kaikki sokeri ei liukene vaahtoon, valuu se uunissa pitkin peltiä. Se ei ole vaarallista ja tapahtuu minulle usein, mutta ei ole nättiä ja tahmaa.

Sekoita vielä joukkoon viinietikka ja siivilöity maizena.

Teräviä huippuja

Ota uuninpelti ja leivinpaperi. Kaada nuolijan avulla koko valkuaismassa pellille ja muotoile noin 5 cm paksuinen levy. Pane uuniin keskitasolle. Ohjeet väittävät, että Pavlova valmistuisi 1,5 tunnissa, mutta ei kyllä minulla. Pidän yleensä 2 tuntia tai pidempään jos teen överin, koko pellin kokoisen pavlovan.

Pavlovassa on muuten myös se hieno puoli, että pohjan voi tehdä todella hyvissä ajoin ja sen täyttäminen vie todella vähän aikaa. Toisaalta pavlovaa ei pidäkään täyttää kuin vasta vähän ennen tarjoilua, ettei pohja kostu.

Täyte:

Vatkaa kerma ja rahka jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri ja vaniljasokeri pienissä erissä ja välillä maistellen. Vaahto on sopivan makeaa kun rahkan happamuus on juuri taittunut ja maut korostuvat. Tosin mikäli marjat ja hedelmät ovat hyvin happamia, saa vaahto olla makeampaa.

Valmistele hedelmät ja marjat. Perkaa perattavat, leikkele leikattavat. Esimerkiksi viinirypäleet kannattaa puolittaa, jotteivät vieri pitkin ruokapöytää.

Juuri ennen tarjoilua siirrä pohja tarjoiluastialle ja levitä sen päälle ensin kerma-rahkatäyte ja sitten hedelmät ja marjat.

Treffeillä neiti Pavlovan kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti